”Virksomheder har magt og kraft til at skabe forandringer”

Det fyger om ørerne på os med svære spørgsmål, kritiske temperaturgrænser, nye forbrugerkrav, verdensmål og gode råd. Det er let at blive retningsforvirret og få lyst til at give op på forhånd. Så det vigtigste, du som leder kan gøre i 2022, er at finde ind til kernen af præcis dét, din virksomhed er bedst til – som kan gøre en forskel. Sådan lyder 2022-rådet fra formanden for en af Danmarks største dagligvarekoncerner, COOP, Lasse Bolander.

Lasse Bolander er optimist. Ikke bare sådan generelt i sit eget liv, men på hele verdens vegne. Også på klimaets vegne.

”Lige nu er der mange ting, der er uklare. Og der er mange beslutninger, som skal træffes. Men jeg tror fuldt og fast på, at vi kommer igennem den her klimakrise. Bare tænk på, hvor hastigt tingene forandrer sig. Hvis du ringer til mig i 2025, så er jeg sikker på, at vi er i fuld gang med at løse en række af de udfordringer, vi ser lige nu,” lyder den fortrøstningsfulde vurdering fra Lasse Bolander, som er bestyrelsesformand for en af Danmarks største dagligvarekoncerner, COOP.

Selv føler han sig i høj grad i en position, hvor den virksomhed, han står i spidsen for, er en del af løsningen. Ifølge ham er det netop virksomhederne, som har magten og kraften til at skabe de forandringer, der skal til.

”For ikke så mange år tilbage var det den generelle opfattelse, at dem, der skulle løse verdens problemer, var staterne og NGO’erne. Og der blev set lidt ned på virksomhederne som ”synderne”. Men da FN rakte ud til erhvervslivet i forbindelse med verdensmålene, så vågnede erhvervslivet op. For vi vil jo gerne hjælpe. Og vi kan hjælpe. For vi har teknologierne, ressourcerne og pengene”, siger Lasse Bolander og kommer med en pointe, han selv understreger som vigtig.

Selvfølgelig skal virksomhederne tjene penge, men de skal opføre sig ordentligt på vejen
Lasse Bolander, bestyrelsesformand for COOP

”Lige præcis markedskræfterne er noget af det mest effektive. For hvis vi som stor virksomhed presser vores leverandører på samfundsansvar, klima, økologi etc. – så er der nok også andre, der gør det. Og pludselig, så sker det bare.”

Din strategi skal følge med samfundsdagsordenen Lasse Bolander har i mange år været fortaler for skiftende agendaer som både økologi, dyrevelfærd, klima og samfundsansvar.

”Jeg har altid været optaget af, at virksomheder også er samfundsaktører. Vi skal ikke bare tjene penge, mens andre regulerer samfundet. Så derfor har jeg, de steder hvor jeg har været, så vidt muligt altid skubbet på for, at man som virksomhed skal opføre sig ordentligt. Selvfølgelig skal virksomhederne tjene penge, men de skal opføre sig ordentligt på vejen.”

COOP’s seneste ansvarlighedsstrategi er fra 2020, og i den er det klimaet, som er central. Men før dét fokus har der været mange andre bæredygtighedsdagsordener i fokus, og det er der ifølge Bolander ikke noget galt med.

”En ansvarlighedsstrategi skal være et svar på den aktuelle samfundsdagsorden og på de problemer, der er centrale i den. Helt overordnet er det at arbejde med samfundsdagsordener noget, der ligger helt inde i kernen af COOP. Tilbage i 1866 handlede ’purpose’ om at gøre gode råvarer tilgængelige for alle – ikke kun de velhavende. Og om at få folk til at drikke mindre snaps. Senere blev strategien fokuseret på gennemsigtighed i varedeklarationer, så fairtrade, så blev det kemi, og så blev det økologi,” forklarer han og tilføjer:

”Vores seneste ansvarlighedsstrategi fokuserer på CO2-udledning. Vi vil gerne reducere vores CO2-udledning, og vi vil også gerne påvirke leverandørerne og hjælpe forbrugerne med flytte deres forbrug i en mere klimavenlig retning. For det er der, vi lige nu kan se, at COOP virkelig kan gøre en forskel,” forklarer han.

Ingen kan bidrage til alt

At man som virksomhed skal blive god til at gøre en indsats der, hvor man virkelig kan gøre en forskel, og hvor man har kompetencerne til det, er, ifølge Lasse Bolander, en vigtig pointe.

Lasse Bolander, formand for COOP Danmark

”Jeg oplever, at virksomheder bliver bange for, at hvis de ikke kan servere en plan for, hvordan de bidrager til alle 17 verdensmål, så er der nogen, der kommer efter dem. Eller de føler et pres for, at så gør de ikke nok. Men det er svært at forestille sig nogen virksomheder, der realistisk kan levere ordentligt på alle 17 verdensmål,” lyder vurderingen fra COOP-formanden.

”Jeg tror, man skal balancere det, alt efter hvilken virksomhed man er. For mig at se handler det om, at man som virksomhed er opmærksom, ydmyg og lydhør over for samfundsdagsordenen og forstår, hvor netop vores virksomhed kan påvirke den mest muligt. Om det så er på LGBT+-rettigheder, eller det er på CO2-udledning er i og for sig underordnet. Det hele er relevant. Men bare man så gør det, man siger, og kan stå på mål for det. For hvis man halvhjertet gør lidt af det hele, så er risikoen jo, at man ikke rigtig gør en forskel – og så i øvrigt kan klandres for greenwashing”.

Som medlemsejet virksomhed er COOP altid i tæt dialog med deres stakeholders, og med et landsråd bestående af 120 medlemmer, som er alt fra kødelskere til veganere i front, så har COOP altid adgang til et bredt ’reality check’.

”Det er ikke alle virksomheder, som har kunderne så tæt på hele tiden, som vi har. Men det er vigtigt, når man skal prioritere sin indsats på ansvarlighed, at man har kundeorienteringen med i sin strategi og i det hele taget er i sync med det, ens stakeholdere forventer,” understreger Lasse Bolander.

Dit mindset må ikke blive umoderne

Hvor kravet om ansvarlighed kommer fra samfundet omkring virksomhederne og fra medarbejdere og forbrugere, så skulle viljen til at gøre en forskel og handlingerne efterfølgende gerne komme fra den øverste ledelse, herunder direktion og bestyrelse.

Men da erhvervsmediet Finans i slutningen af 2021 gennemgik 50 bestyrelser i Danmarks største virksomheder for at undersøge fokus på og kompetencer inden for bæredygtighed, så var det kun 26 af de i alt 308 bestyrelsesmedlemmer, der blev beskrevet som havende kompetencer inden for bæredygtighed.

Det er dog ikke umiddelbart en situation, som Lasse Bolander finder foruroligende. Selv har han bred erfaring fra en række bestyrelser på tværs af brancher, og med den erfaring er det ikke hans vurdering, at specialkompetencer er afgørende for, om en virksomhed kan lægge en relevant og målrettet ansvarlighedsstrategi.

”Det er ikke ret længe, vi talte om, at bestyrelserne manglede kompetencer på cybersikkerhed. Og før det var det digitalisering osv. Men det er en meget lille del af en bestyrelses arbejde, der handler om ét særligt emne. Lige nu bruger man måske 10% af tiden på ESG, men der skal stadig diskuteres budgetter, om der skal bygges en ny fabrik, om man har den rigtige direktør osv.,” siger Lasse Bolander.

Han understreger dermed også, at bestyrelsesmedlemmer skal have brede kompetencer inden for virksomhedsledelse og bestyrelsesarbejde. Har man brug for specialviden på forskellige områder, så må man hyre specialister eller konsulenter ind til at bidrage med den fornødne viden, lyder hans bud på løsningen.

”Men det er klart, at du kan godt blive irrelevant i en bestyrelse, hvis du ikke har det rigtige mindset i forhold til de aktuelle dagsordener. Hvis du giver udtryk for, at du ideologisk set er imod åbenlyse samfundsdagsordener, eller hvis du ikke holder dig orienteret, så kan dit mindset og dine kompetencer hurtigt blive umoderne. Til gengæld, hvis man forstår, hvilke dagsordner der er vigtige og løbende tilegner sig mere indsigt, så kan man sidde i en bestyrelse meget længe. Og gøre en stor forskel.”

Artiklen er en del af H&B’s årsmagasin 2022: Omstilling til fremtiden. 

Hør mere

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så ring eller skriv gerne.
Søren Brandi
Managing Partner