Gode råd til køb og salg af virksomheder

Der er meget på spil, når man beslutter sig for at købe eller sælge en virksomhed. Hvis handlen og den efterfølgende integration fejler, kan det have store konsekvenser – både for virksomheden og medarbejderne. Processen er kompleks, risikofyldt og ofte følelsesladet, men den åbner også op for værdifulde muligheder.

Sammen med Clearwater International har vi samlet vores bedste råd til at komme succesfuldt igennem processen. Du kan downloade magasinet nederst i artiklen. 

At købe eller sælge en virksomhed er et omfattende og risikofyldt foretagende. Rigtigt mange ting skal falde på plads, før gevinsten ved et køb eller salg realiseres. Derfor er det vigtigt at have et godt overblik over hver fase i den såkaldte ’Mergers & Acquisition’-proces (M&A-proces). På den måde sikrer man, at man tager strategiske beslutninger, prissætter korrekt, rammer den rigtige timing samt eliminerer unødig kompleksitet og utryghed i organisationen. 

Den gode M&A-proces er – lidt forenklet sagt – når virksomhedshandlen imødekommer både sælger og købers ønsker. For sælger handler det som regel om at optimere prisen, og for køber er fokus ofte på at forbedre vilkårene for opkøbet. Interesserne er modstridende i deres natur, men med en veltilrettelagt proces skaber man vilkårene for en fordelagtig handel for begge parter. 

Et godt råd er at være i god tid – bedre tid, end man umiddelbart regner med. God tid skaber ro omkring processen og giver plads til grundig forberedelse, hvilket er afgørende for den videre proces. Sælger skal gøre virksomheden attraktiv og salgsbar, mens køber skal udvikle en klar opkøbsstrategi, der tydeliggør, hvordan opkøbet skal bidrage til det overordnede forretningsmål. 

Forberedelsen indeholder selvfølgelig en række andre elementer, ligesom selve transaktionen og integrationen præsenterer særlige opmærksomhedspunkter. 

I dette magasin kan du læse mere om Mergers & Acquisitions og alt det, du skal overveje før, under og efter købet eller salget af en virksomhed. God læselyst. 

Download magasinet: Køb og salg af virksomheder

  Tak for din interesse

  Her kan du downloade magasinet.

  Download magasin

  Hør mere

  Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så ring eller skriv gerne.
  Mattias Raae Gedde
  Senior Manager
  Jeppe Ramløv Overbeck
  Partner
  Tomas Lykke
  Senior Partner