Kriser kalder på kerneforretning

En sund kerneforretning med prioritering, hurtig reaktionsevne og kontinuitet er afgørende for en virksomheds robusthed og vækst, når det ser mørkt ud, fortæller Britta Korre Stenholt, CEO for STARK Danmark. Hun tager krisetiden med ro, mens hun gør sig klar til at agere i lysere tider.

Vi har været meget optaget af at beskytte vores strategi, så vi står rigtigt, når væksten kommer tilbage. Og vi har et helt klart billede af, hvor vi gerne vil hen.”Som den øverste leder for STARK Danmark står Britta Korre Stenholt i spidsen for landets største forhandler og distributør af byggematerialer, der omfatter i alt 88 forretninger i Danmark. Hun er – som hun selv siger – klar til vækst, men ser den ikke i den nære fremtid, ligesom 24% andre topledere i H&B’s Toplederbarometer.

”Vi ser ikke vækst endnu. I løbet 2024 forventer vi, at markedet stabiliseres, og at vi i løbet af året vil se den negative vækst vendt til positive væksttal. Vi håber samlet set på en lille positiv vækst i 2024, afhængig af markedsbetingelserne, herunder inflationen og renteudviklingen,” siger Britta Korre Stenholt. Hun er hverken bekymret eller nervøs – udsving i byggesektoren er på ingen måde usædvanligt her:

”Byggesektoren er kendetegnet ved store konjunkturudsving. Det er ikke første gang, at det går op og ned, det er naturen i sektoren. Det kan vi godt håndtere. Når det går ned, må vi tilpasse omkostningerne,” siger Britta Korre Sten­holt.

Styr på kerneforretningen

Britta Korre Stenholt har således en vis erfaring med at agere i usikre tider, og i hendes verden er en sund tilgang til det, at man først og fremmest er tæt på kunderne og har styr på kerneforretningen. ”Jeg tror, at i tider med meget usikkerhed, er det enormt vigtigt at være tæt på forretningen, kunderne og leverandørerne. Gå tættere på, så man agerer hurtigt. Det er nemmest at gøre, hvis man har en operationel model, man kører efter,” siger Britta Korre Stenholt. Derfor ser hun kerneforretningen, som absolut vigtigst, når det er hårde tider:

”Det er supervigtigt, at man har styr på kerneforretningen. Strategien lægger man så at sige ovenpå, det er her vi
ønsker at udvikle forretningen,” fortæller Britta Korre Stenholt.

Britta Korre Stenholt, CEO i STARK Danmark siden 2017.  STARK er Danmarks største forhandler og distributør af byggematerialer. Virksomheden tilbyder en lang række services til både entreprenører og professionelle håndværkere og beskæftiger over 2.500 medarbejdere fordelt på flere end 80 forretninger over hele Danmark og i Grønland.

Hurtig reaktionsevne

En stærk kerneforretning gør det, ifølge Britta Korre Stenholt, muligt at reagere effektivt på det uforudsete. Jeg tror, det er vigtigt at have en effektiv operationel model. Det giver agilitet og mulighed for hurtigere at træffe beslutninger og lave de forandringer der er nødvendige,” siger Britta Korre Stenholt. En del af den operationelle model handler også om ansvarsopdeling:

”Ingen skal være i tvivl om ansvarsopdelinger og beslutningsgange. Det giver eksekveringskraft og det er helt essentielt når markedsvilkårene er under forandring. Først uden for det ligger strategiinitiativerne, som jeg ser det,” siger Britta Korre Stenholt. Prioritering i både kerneforretning, strategi og udviklingsmuligheder er ifølge Britta Korre Stenholt vigtigere end nogensinde før:

”Jeg tror, at det handler meget om at sige, at vores operation skal køre, og så ligger det andet på toppen. Og så sørge for, at der er en i ledergruppen, der har den. For alle kan ikke lave alt. Der er nogle ting, som vi bare skal gøre, og så er der nogle ting, hvor man kan vælge at sige, at det skal vi, men det skal vi ikke lige nu. Det handler om prioritering,” siger Britta Korre Stenholt.

Kontinuitet er afgørende

Ud over at fokusere på kerneforretningen og prioritere, er der et andet effektivt element, som Britta Korre Stenholt er stor tilhænger af:

”Noget af det, der har virket for os, er kontinuitet. Både i teamet, i den operationelle model, og i vores strategi,” siger Britta Korre Stenholt. I forhold til STARKS strategi har kontinuitet været afgørende for at nå virksomhedens mål:

”Den strategi, vi har i dag, blev lagt i vinteren 2016-17. I år har vi opdateret den og tilføjet noget nyt, men grundlæggende er det de samme hovedtemaer, og kernen i strategien er fuldstændig den samme. Jeg tror, at det er enormt vigtigt, at vi får noget kontinuitet i vores strategiimplementeringer,” siger Britta Korre Stenholt. Man skal passe på med at undervurdere, hvor lang tid det tager at implementere en ny strategi, siger Britta Korre Stenholt:

“Al strategiimplementering tager længere tid, end man regner med. Når man laver nye tiltag, gælder det om at være vedholdende og ikke give op, fordi resultaterne ikke viser sig hurtigt nok. Det har været en væsentlig læring for os”, siger Britta Korre Stenholt.

Strategi skal foregå i hele forretningen

Sammen med kontinuitet i strategien er det også vigtigt for Britta Korre Stenholt at sikre, at strategien når helt ud i STARKs mange forretninger i Danmark og på Grønland. Hun vil med andre ord gerne sikre, at strategi ikke er noget, der kun foregår i ledergruppen:

”Det har været vigtigt for os, at vores strategi når helt ud til forretningerne, så hver enkelt forretning ved, hvordan de skal bidrage til at opnå de strategiske mål. Vi har 10 strategiske KPI’er, som forretningerne kan følge med i på et dashboard, og de får månedlige opdateringer,” siger Britta Korre Stenholt.

Artiklen er en del af H&B’s årsskrift 2024: Ledelse som superkraft