Årsskrift 2024: Ledelse som superkraft

Vi lever i en tid, der er præget af stor usikkerhed og kompleksitet. Krig og kriser præger mediebilledet og også mange virksomheders hverdag. Energi, renter og forsyningskæder er eksempler på temaer, der er kommet på topledelsens bord de seneste år. For nogle er det en trussel for den eksisterende forretningsmodel, for andre er det muligheder. Uanset hvad, er behovet for at se sine forretningsmodeller efter i sømmene aktuelt – hvad betyder den digitale og teknologiske udvikling for os, hvordan styrker vi innovationskraften, hvordan bliver vi mere bæredygtige, og hvordan øger vi resiliens i vores virkemåde?

Vores dugfriske Toplederbarometer fortæller os om stemningen blandt danske topledere. Bekymring og nervøsitet fylder hos toplederne. 1/3 af virksomhederne føler sig allerede nu udfordrede på deres forretningsmodel og knap 60% oplever, at de ikke opnår den ønskede værdi med de nye teknologier. Men der er trods alt også tegn på optimisme i dansk erhvervsliv, da tre ud af fire topledere tror på vækst i 2024.

I lyset af dette er det store spørgsmål derfor: Hvordan lykkes virksomhederne med at håndtere usikkerheden og de mange eksterne faktorer, de ikke kommer udenom i 2024?

De virksomheder, der kommer til at få succes i 2024, er virksomheder, der evner at øge den ledelsesmæssige båndbredde. Dem, der får skabt et ledelsesmæssigt overskud og formår at frigive ledelsesmæssig kapacitet til at kunne lykkes med de mange agendaer – før tiden løber fra dem.

Med andre ord bliver ledelse og tid afgørende faktorer i 2024, og som topleder er det helt afgørende, at du tager dem begge alvorligt. 2024 er året, hvor toplederne for alvor skal finpudse deres strategiske evner, finde et nyt gear for deres ledelse og dermed skabe ledelsesmæssigt overskud. Kun på den måde kan de skabe resiliens og resultater i en tid, hvor intet er sikkert og stabilt, og mange agendaer skal håndteres.

En af de topledere, der allerede har peget på ledelse og tid som afgørende faktorer for succes, er Lars Fruergaard, topchef i Danmarks mest succesfulde virksomhed i disse år, Novo Nordisk, samt modtager af The FInancial Times’ pris som Årets Person 2023. Med hans fire nye ledelsesprincipper, bl.a. ”Time is the ultimate currency” og ”Leadership over process”, har han gjort det klart, at tid er en knap ressource, som kræver en proaktiv tilgang til handling og beslutningstagning. I udfordrende tider er det ifølge Lars Fruergaard nødvendigt at optimere og udnytte den begrænsede tid gennem stærk ledelsesmæssig kapacitet for at kunne styre en virksomhed i den rigtige retning og opnå succes.

I dette årsskrift stiller vi skarpt på de udfordringer, danske topledere står over for lige nu, baseret på resultaterne i vores Toplederbarometer. Samtidig taler vi med en række topledere om, hvordan de håndterer situationen og skaber momentum og ledelsesmæssig båndbredde i deres organisation. Bliv inspireret af deres historier og saml inspiration til, hvordan du sikrer et ledelsesmæssigt overskud og dermed succes i 2024.

Artiklen er en del af  H&B’s årsskrift 2024: Ledelse som superkraft 

Download Årsskrift 2024: Ledelse som superkraft

Download en digital version af årsskriftet. Ønsker du at modtage en fysisk version, så send os dine oplysninger på [email protected].

  Tak for din interesse

  Her kan du downloade årsskriftet.

  Download magasin

  Hør mere

  Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så ring eller skriv gerne.
  Søren Brandi
  Managing Partner
  Mikkel Eriksen
  Senior Partner
  Tomas Lykke
  Senior Partner
  Anders Nørgaard
  Senior Partner