”Negativ formåen bliver en eftertragtet ledelseskvalitet”

Som administrerende direktør for Danmarks største faglige organisation for ledere kender Bodil Nordestgaard Ismiris en leders hverdag og udfordringer. Hendes mission er at klæde danske ledere på til at kunne tage endnu større ansvar for verden omkring sig, samtidigt med, at de står stærkt i forhold til hverdagens ledelsesudfordringer. Hvordan skal danske ledere gå til den opgave? Det har vi forhørt os om hos Bodil Nordestgaard Ismiris.

Det er ekstraordinært svært at spå om den næste store forandring i en tid med massiv stor uforudsigelighed. Bodil Nordestgaard Ismiris, der er administrerende direktør for Lederne, har ikke desto mindre et bud på, hvad de store forandringer kræver af nutidens ledere. ”Uanset hvad den næste store forandring bliver, så er det sikkert, at topledelser også næste år skal være særdeles agile på alle fronter og samtidig have modet til at stå fast på egne kerneværdier – også når bølgerne går højt. Det bliver ikke en gratis omgang,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Når bølgerne går højt og virksomhederne føler sig udfordre de, kan det være svært at finde overskuddet og den ledelsesmæssige båndbredde, der er afgørende i sådan en tid. Bodil Nordestgaard Ismiris mener, at første skridt på vejen er accepten af ens egne begrænsninger.

”Det kan være noget af en åbenbaring at sluge for mange ledere, fordi vi jo også forventes at gå (selv)sikkert foran og vise vejen. Det springende punkt er, at i en verden som vores med de presserende udfordringer, som skyller ind over os i et omfang, uden historisk fortilfælde, kan vi lige så godt vænne os til, at man i stadig større grad skal kunne tåle usikkerhed, at man ikke har styr på det hele, og at man som leder er ufuldstændig og afhængig af andre på alle niveauer i organisationen.”

Man skal rumme det uventede og usikre

Bodil Nordestgaard Ismiris forsætter, ”Sådan har det nok i virkeligheden været i et stykke tid – måske altid – men i nutiden er det et uomgængeligt faktum. At nå den anerkendelse og frigøre sig fra illusionen om den alvidende leder i fuld kontrol og give plads til andre i ledelsesrummet. Det skaber overskud og adgang til kompetencer, man ikke selv besidder.”

Men hvilke ledelseskompetencer er så en prioritet i markedet lige nu? Bodil Nordestgaard Ismiris svarer, ”Når man lever i en relativt uforudsigelig og dilemmafyldt verden bliver ”Negativ formåen” en eftertragtet ledelseskvalitet. Det er evnen til at udholde og blive i alt, hvad der er svært, forstyrrende og uventet, usikkert og utrygt. Det betyder, at man som leder ikke må vige uden om, søge i flyverskjul, eller forvrænge den virkelighed, man står midt i”.

Bodil Nordestgaard Ismiris tilføjer, ”Du er den, og du er nødt til at træde i karakter ikke bare som leder, men også som menneske. Du kan ikke skubbe det væk, eller skubbe det foran dig. De svære beslutninger forsvinder ikke. Det er din opgave at rumme – at tage ansvar for det, som er svært, og hjælpe medarbejderne med det samme”.

Bodil Nordestgaard Ismiris, Administrerende direktør, Lederne. Lederne er Danmarks største faglige organisation for ledere med mere end 136.000 medlemmer. Bodil Nordestgaard Ismiris har været en del af organisationen i næsten 20 år, hvor hun tilbage i 2004 startede som HR-konsulent. I dag er hun administrerende direktør og har været det siden 2020.

Brug for en ny type ledere

Efter Bodil Nordestgaard Ismiris opfattelse har verden og ikke mindst de kommende generationer brug for en helt særlig type ledere, nemlig ledere med klare, stærke holdninger og meninger til den verden, vi alle sammen er en del af. Ledere som tør tage et ansvar og gøre det rigtige, også selvom det ikke altid er det letteste. ”Jeg er overbevist om, at vores generation af ledere vil blive dømt på deres evne til at se sig selv og virksomheden som en del af noget større. Og at de vil blive målt på, om de tog ansvar for mere end blot deres egen lille andedam – om de sammen gjorde en verden til forskel,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Hun ser en fremtid, der kalder på nye svar: Med kunstig intelligens, ESG-regulering og en skærpet forpligtelse til at bidrage bæredygtigt står vi over for den måske største læringsudfordring nogensinde, og de svar, vi har anvendt i fortiden, passer ikke i fremtiden. Kigger vi på bæredygtighed som eksempel fremhæver Bodil Nordestgaard Ismiris, ”Vi taler ikke længere bare om en omdømmerisiko, men om en finansiel risiko, der flytter hele debatten om bæredygtighed fra at være en trend til at være et grundvilkår for virksomheden og dermed udøvelse af ledelse”.

Tag ansvar for fællesskabet

Hun vurderer, at dette pres kun vil blive langt mere intensivt i de kommende år: Vi kan forvente en stigende efterspørgsel efter en bæredygtig indsats på alle ledelsesniveauer i dansk erhvervsliv. Det er ikke kun myndigheder, men også markedet, som driver efterspørgslen. I den henseende står lederne ifølge Bodil Nordestgaard Ismiris med et massivt ansvar, som rækker langt ud over de flestes stillingsbeskrivelse og virksomhedernes bundlinjer. Et ansvar for at bruge den indflydelse og de muligheder, vi har, til noget godt for fællesskabet – både det tæt på og i det globale fællesskab.

Bodil Nordestgaard Ismiris uddyber, ”Det bør gøre os meget nysgerrige, og derfor skal ledere for enhver pris undgå ”ekkokammeret”, hvor man kun kan høre sin egen stemme eller dem, der er enige. Vi får altså svært ved at tage de nødvendige syvmileskridt, hvis vi kun er ”nysgerrige” i forhold til det, vi allerede kender, og hvis vi reserverer alle spørgsmålene til dem, der ligner os selv,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris og kommer afsluttende med et forslag til et punkt til direktionens næste dagsorden:

”At være oprigtigt nysgerrig er at udvise mod til at lade sig forandre og have båndbredde til at omfavne forskellighed, og nye strategier. Det kunne måske være en god drøftelse at tage med sin direktion”

Artiklen er en del af H&B’s årsskrift 2024: Ledelse som superkraft