Sådan bliver du den bedste repræsentant for næste generation

Ifølge Wall Street Journal planlægger syv ud af ti personer af baby boomer generationen at fortsætte med at arbejde, efter de er blevet 65 år. Imens befinder næste generation i den familieejede virksomhed sig mere eller mindre i kulissen midt i et Prins Charles dilemma; hvordan træder du i karakter, når der ikke er plads til to på chefstolen? Eller for at bruge en anden royal metafor; ville du få et bedre liv, hvis du meldte dig ud af familiefirmaet og flyttede til Californien?

I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du bliver den bedste next gen repræsentant – for ejerskabets og din egen skyld.

Er du inde – eller ude?

Dette er ultimativt den vigtigste beslutning, som du skal træffe som et medlem af næste generation. Hvis du allerede ved, at du ikke vil gå ind i virksomheden, så findes der stadig mange muligheder, hvorpå du kan spille en vigtig rolle for ejerskabet. Hvis du derimod er i tvivl eller allerede ved, at du vil føre familievirksomheden videre på den ene eller den anden vis, så kan du med fordel læse videre.

Tag ansvar for ejerskabet

I vores arbejde med aktivt familieejerskab ser vi ofte, at næste generation forholder sig i en afventende position, for det kan være både ukomfortabelt og svært at tage en direkte og åben samtale om en mulig fremtid i familievirksomheden og et generationsskifte. Der er mange svære emner på spil; forventninger, mulig favoritisme, generationers skifte og alderdom. De mest komplicerede situationer opstår, når ingen af parterne tager initiativ til at sætte ord på, hvad der skal ske, og hvad der forventes generationerne imellem. Derfor kan du vinde meget ved at tage ansvar for udviklingen af din rolle i virksomheden og i familien. Du kan finde inspiration i de næste tre punkter.

1. Planlægning: Italesæt generationsskiftet

70% af verdens familievirksomheder har ikke en formel plan for, hvordan virksomheden skal overdrages til næste generation (PwC Family Business Survey, 2021). Det kan være en både strategisk og emotionelt vanskeligt diskussion at tage hul på og derfor skal den opstartes i god tid. Du kan allerede fra en ung alder insistere på lanceringen af et forum, hvor I diskuterer virksomhedens fremtid.

Planlæg f.eks. en frokost én gang om måneden, hvor I sætter fremtiden på menuen. I skal ikke beslutte noget på  de første mange møder, men lade tiden modne tanken om et generationsskifte og en karriere i familievirksomheden for dig. Jo mere fasttømret en vane I har for at sætte de svære spørgsmål på agendaen, jo lettere vil det være at nå frem til en reel plan, når tiden er inde.

2. Gennemførelse: Søg ud for at finde hjem

Som nævnt i den tidligere artikel i denne serie, så belyser en 2020 The Future of Jobs rapport fra World Economic Forum, at fremtidens ledere skal beherske analytisk tænkning, innovation, aktiv læring, problemløsning og kreativitet, originalitet og initiativ. Du behøver med andre ord ikke nødvendigvis uddanne dig til f.eks. ingeniør, forsker eller inden for shipping for at passe ind i familiefirmaet, hvis du ikke har interesse for det.

Der er mange andre måder at tilgå lederskab på, så find din egen vej og tænk over, hvad du gerne vil bidrage med, når du vælger uddannelse eller kompetenceudvikler dig senere hen.

Overvej også din karrierevej grundigt. Selv om du brænder for familievirksomheden, så kan man sige meget godt om at få erfaring fra andre virksomheder først: Du får mulighed for at bygge en identitet uden for familien, du får en mere facetteret erfaring og nye perspektiver, som du kan tage med dig hjem senere hen. Du får også mulighed for at tage risici og måske endda gøre fejl uden at være under familiens lup.

Sidst men ikke mindst kan det give øget troværdighed hos familievirksomhedens ansatte, at du kommer med erfaring udefra og har bevist, at du kan gøre karriere andre steder.

Når tiden er inde til at træde ind i familiefirmaet, så hold fast i dine planlægnings- og kommunikationsevner og sørg for, at det bliver på dine præmisser og efter gode, fælles aftaler. Måske passer dit temperament til en langvarig og grundig oplæring hos den nuværende CEO, måske gør det ikke. De aftaler skal være på plads, inden du træder ind i firmaet, så du ikke skal sidde og syde af utålmodighed med et amputeret beslutningsmandat i forkontoret til den C-suite, som du havde regnet med at indtage.

3. Evaluering: Sæt retningen for det aktive familieejerskab

Du er kommet godt på plads i virksomheden og har nu selv alle muligheder for at sikre, at ejerskabet ledes optimalt. Her kan du med fordel kaste et blik på fortiden:

Hvilke af familiens ledere gjorde det særlig godt? Hvad kan du lære af dem? Hvordan fremtidssikrer du virksomhedens DNA og værdier?

Du skal også se fremad og styrke det strategiske fundament for det aktive familieejerskab: Skal virksomheden fortsætte som et familieejet aktiv? Er der andre fra familien, der kan og vil hjælpe dig, og er de velkomne ombord? Hvordan vil du planlægge dit eget generationsskifte og motivere næste generation?

Dit strategiske arbejde med aktivt familieejerskab sikrer, at du undgår fortidens fejl og i stedet skaber fremtidens succes. Således bliver du den bedste repræsentant for næste generation.

I denne artikel har vi taget udgangspunkt i familier med familieejede virksomheder. For familier der forvalter formuer, er der en artikel på vej om det aktive familieejerskab af en formue.

Harbour Family Governance

Vi rådgiver en række af Danmarks formuende familier og familievirksomheder om ejerstrategi, familieforfatning, roller og afklaring i familien, styrkelse af formue- og familiefællesskab og udvikling af næste generation.

Som datterselskab til H&B I Hildebrandt & Brandi, har vi over ti års erfaring med rådgivning inden for aktivt familieejerskab.

 

Hør mere

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så ring eller skriv gerne.
Anne-Sofie van den Born Rehfeld
Managing Director - Harbour Family Governance