Infusion til din strategi

Ingen kan spå den præcise fremtid, derfor er det essentielt som virksomhedsleder i dag at gøre sig umage for at kigge ind i fremtiden og forsøge at forstå den. Her er det nødvendigt med en aspirationsstrategi – en langsigtet og tydelig aspiration.

Når vi taler om fremtid, strategi og forretningsudvikling, er vi tilbøjelige til let at lade os begrænse af nutidens viden og forestillinger om fremtiden. Det kan gøre det svært at føle, at vi er på forkant eller har tilstrækkelig indsigt og udsyn til at kunne tage de rigtige beslutninger for forretningen og organisationen.

Stopper vi op et øjeblik, lægger vi samtidig mærke til, at de seneste år har budt på flere uforudsigeligheder, end vi længe har oplevet, og intet tyder på, at uforudsigeligheden bliver mindre. Derfor kan det være mere end svært at lave en strategi for sin virksomhed, som man med ro i sindet kan tro på holder. Faren er, at jo større og flere usikkerheder der er, jo mere er man tilbøjelig til at tage ”de sikre valg” – og gøre mere af det, man plejer og føler sig sikker på.

Men gør man det, er der en fare for, at man blot forlænger nutiden med brædder og risikerer at ende et sted, der ikke længere er relevant, eller som slet ikke findes. Derfor er det fuldstændig afgørende som virksomhedsleder i dag at gøre sig umage for at prøve at forstå og kigge ind i fremtiden, så godt som man nu kan. Eller måske mere korrekt: at kigge ind i fremtiderne. Ingen kan spå om den præcise fremtid, men det er muligt at forestille sig en række sandsynlige fremtidsscenarier, og det er de kontekster, man skal sætte sin organisation og forretning ind i.

Digitalisering. Grøn omstilling. Demografisk udvikling. Fødevareressourcer. Geopolitiske forandringer. Energiforbrug og energikilder. Hvor placerer din virksomhed sig i den fortsatte udvikling af megatrends som disse? Hvordan har de og øvrige trends konkret indflydelse på, hvor din virksomhed er i morgen eller om 5-10-20 år? Og hvordan vil det påvirke de værdikæder og branchemodeller, du kender i dag?

Nu skal der tændes for det lange lys, så du ikke kører direkte i grøften, når det næste dyr i disruption-skoven løber over vejen.

Det er her, aspirationsstrategi kommer ind i billedet. Et behov for at skabe en langsigtet og tydelig aspiration, der sætter retning for virksomheden og ikke mindst skaber en fælles drøm og motivation. Det kræver, at du begynder at kigge ind i forskellige fremtidsscenarier, forholder dig til mulige og sandsynlige udfaldsrum og vælger det, du som topleder tror mest på. Herefter kan du tage de traditionelle strategiværktøjer frem og tage de rigtige beslutninger om, hvor du vil konkurrere, hvordan din organisation skal tilpasses, og hvilke produkter der er relevante at satse på.

Artiklen er en del af H&B’s magasin “Infusion til din strategi”.

Download magasinet "Infusion til din strategi"

  Tak for din interesse

  Her kan du downloade magasinet.

  Download magasin

  Hør mere

  Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så ring eller skriv gerne.
  Søren Brandi
  Managing Partner
  Tomas Lykke
  Senior Partner
  Lise Rasmussen
  Senior Manager
  Johanne Lægsgaard
  Manager