da en

Strategien er klar, men hvor er resultaterne?

Alt for mange virksomheder går i stå med strategiarbejdet, så snart det sidste punktum er sat. Det er ærgerligt, for uden en effektiv strategieksekvering, kommer man til at sukke langt efter de ønskede gevinster. I dette magasin sætter vi fokus på, hvordan man som topleder kan lukke hullet mellem virksomhedens strategiske ambitioner og dens realiserede resultater.

Som topleder har man et særligt ansvar i strategieksekveringen. Toplederen skal lukke det hul mellem virksomhedens strategiske ambitioner og dens realiserede gevinster, som ofte opstår, når strategien rammer driften. Toplederen skal sætte rammen for eksekveringen af strategien og sørge for, at de nødvendige ressourcer og kompetencer er til stede. Men hvordan gør man det?

Først og fremmest er det vigtigt, at man formår at samle ledergruppen omkring strategien, så alle køber ind på den, forstår dens omfang og trækker i samme retning. Derudover skal man frigive tid og energi i organisationen til den forandring, strategien kræver, og man skal være tydelig omkring de gevinster, organisationen skal jage først.

Valg af eksekveringsdesign er endnu en vigtig overvejelse. Ofte går autopiloten i gang, og man vælger en typisk eksekveringsmodel, hvor de strategiske mål skal realiseres gennem et antal projekter, som er defineret, målsat og nedbrudt i aktiviteter. Men der er mange andre måder at gøre det på, og man kan sagtens bruge forskellige modeller til forskellige dele af virksomhedens strategi – hvis det er det mest fordelagtige.

En ting, virksomheder ofte overser i strategieksekveringen, er kulturen. En kultur kan ”make eller breake” selv den skarpeste strategi. Som topleder skal man derfor klæde ledergruppen på til at udvikle kulturen, så medarbejdernes tanke- og handlingsmønstre understøtter strategien. Det kræver en god portion tid, tålmodighed og fokus. Det er vigtigt, at alle ledere går forrest ved at vise eksempler på den ønskede adfærd.

Strategien skal ud at leve i organisationen, og det kan være svært for medarbejderne at holde kadencen, når de pludselig skal arbejde (og tænke) på en ny måde i en i forvejen travl hverdag. Et fast taktslag for strategieksekvering, der nedbryder strategiens mål i de respektive afdelinger, omsætter dem til handlinger og følger op, skaber overblik og overskud til at etablere nye rutiner. Det sikrer også, at strategien bliver nærværende for alle – ikke kun for dem, der er involveret i større projekter, men også for frontlinjemedarbejderen.

Det og meget mere vil vi komme ind på i dette magasin, som du kan downloade under nedenstående videoer.

God læselyst!

Se og hør om strategieksekvering i videoerne herunder: