da en

Corona: Hurtig eksekvering giver stærkere virksomheder

Marianne Kirkegaard, som er CEO for CSM Bakery Service og medlem af bestyrelsen i bl.a. Salling Group, fortæller om corona-epidemiens påvirkning på erhvervslivet, og hvordan hun eksekverer i en ny verden med nye betingelser.

Corona-epidemien har lynhurtigt ændret alting. Derfor har det været nødvendigt med hastige justeringer af forretningsstrategien i næsten alle virksomheder. 

“I min egen virksomhed, CSM, har vi været i en transformationsproces i årevis. Derfor har vi modet til den forandring, der skal til. Vi har løbende forbedret og solgt fra. Og vi har skåret i omkostningerne og haft en stram styring af likviditeten. Det er noget, som har stået på de sidste fem år. Derfor var vi parate – men vi havde selvfølgelig helst været foruden. Prioritet nummer et er sikkerhed for medarbejdere, og derefter er det likviditet. Det gælder både for CSM og de virksomheder, hvor jeg sidder i bestyrelsen,” siger Marianne Kirkegaard, som er CEO for CSM Bakery Solutions og Årets Kvindelige bestyrelsesmedlem 2018 i Danmark.

De har udarbejdet planer for, hvad der skal gøres, hvis tingene udviklede sig værre, end de troede. I foråret var der ingen, som vidste, hvordan tingene udviklede sig. Til gengæld vil der komme en masse sunde virksomheder ud på den anden side, når epidemien er overstået. Men ingen ved, hvornår det er. Der er også virksomheder, som ikke klarer det. Men de, som er tilbage, bliver stærkere. 

“Det er en kynisk vurdering, men overordnet vil coronaen være en styrkelse af dem, som er tilbage. Konsekvenserne af coronaen er hård: Virksomheder lukker, og arbejdspladser forsvinder. De virksomheder, som overlever, vil være mere modige,” siger Marianne Kirkegaard.

Desto mere indsigt en bestyrelse har i virksomhedens betingelser og organisationen, desto bedre guidance kan de give til den daglige ledelse. Især i forbindelse med en krisesituation. De skal på banen så hurtigt som muligt. Virksomhedens øverste daglige ledelse skal planlægge med udgangspunkt i den værst tænkelige situation og efterfølgende få bestyrelsens accept. 

“At være paranoid er en attitude, man tager i brug, når det er relevant. Hvis man øger markedsandelen hver uge, er det ikke nødvendigt,” fortsætter Marianne Kirkegaard.

Marianne Kirkegaard har fingeren på pulsen. I USA – og i Danmark. Hun er CEO for CSM Bakery Solutions, og hun er medlem af bestyrelsen i bl.a. Salling Group. Marianne er med lige fra udviklingen af en forretningsstrategi til en forsvarlig eksekvering af denne. Hun ved, hvad der skal til, og de mange års karriere i internationale virksomheder har givet hende en stærk ballast.

Se hele interviewet med Marianne Kirkegaard herunder.