”Der er jo ingen, som bliver begejstret over at få et nyt medarbejderkort!”

Det kan virke ”let nok” for en 1700-mandsvirksomhed at opkøbe og integrere en virksomhed med 30 ansatte. Men det er det ikke, hvis man vil være sikker på at fastholde værdien i virksomheden og ikke mindst skabe ekstra værdi sammen. Derfor skal man gøre sig umage, og enhver fusion kræver ydmyghed. ”Der er ingen standardmetoder”, lyder erfaringen i KK Wind Solutions, som her deler de vigtigste læringer på bagkant af de seneste tre opkøb.

Et langsigtet ejerskab af A.P. Møller Holding. En branche i hastig vækst. Og en betydelig stigning i omsætning de senere år. Sådan ser det solide grundlag ud for KK Wind Solutions netop nu.

KK Wind Solutions er systemleverandør af innovative, teknologiske løsninger af control systemer og performance-optimering til det globale vindmøllemarked og har eksisteret i over 40 år. Sammen med AP Møller Holding deler KK Wind Solutions visionen om at bidrage til udfasningen af sort energi for at erstatte den med grøn. Det positive bidrag til klimaet er en ledestjerne for den strategi, der sætter retningen for KK Wind Solutions frem mod foreløbig 2030.

Inden for vindindustrien er konsolidering lige nu en nødvendighed, hvis man vil være en betydende spiller, forklarer René Balle, CTO og CCO i KK Wind Solutions.

”Offshore vind forventes at vækste med 20-25% om året frem mod 2030. Alle nøglespillerne i industrien konsoliderer sig, fx Vestas og Siemens Gamesa, som lige nu hver især har mange tusinde underleverandører. De ønsker sig færre og større globale partnere, og her skal vi kunne vise, at vi har muskler og investeringskraft nok til at kunne tage en større del af de globale leverancer til dem,” forklarer han som svar på, hvorfor opkøb lige nu er en central del af KK Wind Solutions 2030-strategi.

Du risikerer at bryde magien

Og med den hast i markedet er det også afgørende for KK Wind Solutions, at de opkøb, de foretager, er vellykkede og hurtigt bidrager med den værdi, der var tiltænkt. De seneste to opkøb har været af Gram & Juhl, som producerer systemer til overvågning af vindmøller, og af PCH Engineering, som er specialister i monitorering af strukturelle vibrationer. Begge virksomheder er blandt verdens bedste inden for hver deres felt, hvilket netop har været årsagen til, at KK Wind Solutions har ønsket at integrere dem i forretningen. Og også netop derfor, at integrationen har været så utrolig afgørende, forklarer René Balle.

”Umiddelbart tænker man måske, at en virksomhed som PCH Engineering på 30 mand må være let nok at integrere i en stor virksomhed som vores. Men sådan fungerer det ikke. Du må simpelthen aldrig undervurdere en integration, uanset størrelse, det er helt klart vores vigtigste læring”, understreger René Balle og forklarer hvorfor:

”Udfordringen ligger i, at vi køber hele og velfungerende virksomheder. Det her er ikke en turnarounds. De virksomheder, vi køber, ved præcist, hvad de laver – og de er verdensmestre i det. Så når vi gerne vil udnytte synergierne ved at integrere dem med vores systemer, vores processer og vores produkter, så begynder vi samtidig også at gøre indgreb i virksomhedens værdikæde. De forskellige funktioner i virksomhederne begynder at vende sig mod noget andet, og dér risikerer du simpelthen at bryde magien i forhold til, hvad der er essensen af værdiskabelsen i den enkelte virksomhed”, forklarer René Balle. Det kræver ydmyghed, grundighed og vedholdenhed, at forstå netop de muligheder og den kompleksitet som hver enkelt opkøb indeholder.

At skabe begejstring er nøglen

Når René Balle skal zoome ind på den absolut vigtigste læring af de integrationsprocesser, KK Wind Solutions har været igennem, så fremhæver han et greb, som han kalder for ”Goal Driven Integration”.

”Når man går i gang med integrationen, så sker der typisk det, at folk får en ny laptop med noget KK Wind Solutions-software i. Og de får en ny kontrakt med en anden pensionsordning. Og et nyt medarbejderkort. Men det er reelt set bare praktikaliteter! Der er jo ingen, som bliver begejstrede over at få et nyt medarbejderkort. Og netop at kunne skabe begejstring er din nøgle til at sikre, at opkøbet kommer til at skabe værdi fremadrettet, siger René Balle.

René Balle, CTO/COO i KK Wind Solutions

”Hvis du kan sætte ord på, hvordan man sammen kan gå i markedet med noget, som er helt vildt stærkt eller en teknologi, som alle siger ”wow” over – så begynder du at skabe noget, som folk kan se mening og retning i. Og så tænker de forhåbentlig; Det vil jeg virkelig gerne være en del af. Det er klart min erfaring, at der, hvor vi er tydelige på fælles mål, visioner og projekter, der kan vi se, at det rykker noget. Interessen bliver meget større, folk bliver mere selvkørende, og de opsøger selv hinanden. Vi får simpelthen aktiveret en helt naturlig passion for at skabe og bidrage”.

”One degree of freedom”. En indikation på, om det kan lykkes

”Vi er altid på udkig efter relevante virksomheder, som kan bidrage til at styrke KK Wind Solutions. Og i screeningsprocessen bruger vi altid en fast regel, som vi kalder for ”One degree of freedom”. Det betyder, at vi kigger på tre ting, hos de potentielle opkøbsemner: Produkterne, industrien og på kapabiliteterne. Og her er reglen, at der kun må være ét af de områder, hvor vi ikke er helt hjemme. Hvis vi fx går ind i en ny industri, så har vi brugt vores one degree of freedom. Så er det vigtigt at stå helt solidt på de to andre parametre, således at vi ved at vi har de produkter og kapabiliteter som den nye industri kræver. Hvis vi arbejder med for mange ubekendte faktorer, så ved vi at det er svært at skabe en vindende position.”

 

Artiklen er en del af magasinet Ledelsesdrevet fusion – Langsigtet værdiskabelse i fusion og opkøb. Download magasinet her

Hør mere

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så ring eller skriv gerne.
Mikkel Eriksen
Senior Partner
Anders Nørgaard
Senior Partner
Tomas Lykke
Senior Partner